2017/03/29

RG65 ZOMERSEIZOEN 2017 v3                   ZONDAG  14 MEI 2017 EERSTE ZOMERREGATTA BLOKZIJL


Afgelopen zondag de eerste zomerregatta gezeild in Blokzijl
Er waren 14 deelnemers die getrakteerd werden niet alleen op, koffie met koek, en een lunch maar ook op geweldig zeilweer "windkracht 2-3 uit ZW" was een prachtige basis voor 16 races.
We hadden het terras verplaatst naar de waterkant waar het volop genieten was in de zon.

Het vermelden waard is zeker de race van Bas Kijkindevegt die met de boot van zijn vader Gerrit even liet zien hoe je eerste kan worden tussen allemaal snelle zeilers geweldig Bas goed gedaan.  

We kijken terug op een sportieve leuke zeildag en gaan voor de volgende zomerregatta volg de websites


                                                                                 

Foto's onder tabblad video en foto met dank aan Frans Schuurman


Verslag Friesland Bokaal 23 April 2017


Leeuwarden 23 April. Wind… genoeg, Super!, richting.. Noord West, perfect.. temperatuur.. fris! Dikke jas aan. Weer.. kans op een bui.. wat ook het geval was! Kortom,  Leeuwarden zoals we Leeuwarden kennen!! Bikkelen aan de waterkant! Deze editie was net als alle anderen spectaculair!  Maar wel met één grote verbetering is dat bijna alle zeilers zich veel beter had voorbereid dus kon iedereen prima zeilen en zich staande houden in de straffe, dikke 5 bft. , 27-30KM/h. De meesten hadden dus ook het C tuig op de boot.  Dit maal hadden we de zaal op de eerste verdieping ter beschikking en konden we direct vanuit het balkon naar de waterkant. Schitterend uitzicht over de baan met mooie wolkenpartijen, ja wat wil je als organisator nog meer!?? Blijde gezichten die allen zoveel zin hebben in deze racedag.. ik heb het niet een moment koud gehad!!.


Het eerste bakje koffie om ons lekker op te warmen zat er in dus kon het Palaver beginnen!! Olympische baan was vandaag de keuze omdat de wind uit NO kwam en goede overzicht op de baan de houden. Ruime startlijn voor de 20 boten aan de start. Indringboei is onmisbaar en voorkomt veel schade. Bakboord ronding van de boeien en de regels bij de start. Dus niet veel later konden we beginnen met de race! Vandaag ikzelf als wedstrijdleider en niet meegezeild om de punten. Genoeg ondersteuning gekregen van Wietske, Marijke en na de lunch van Wim Bakker die helaas uitviel wegens elektronica pech. Heel jammer Wim want je stond er tot de pauze prima voor!  De starts gingen super en op het water nauwelijks aanvaringen of voorrangsproblemen.  Zo af en toe een boot doe uitviel en roeisessies. Dat was wel een dingetje. Voortaan is een BB motor echt noodzakelijk.  Deze komt er dan ook. Met deze wind is het roeien bijna niet te doen. Gelukkig werd de wind niet nog sterker anders hadden we toch echt een uitdaging.


Na een prima lunch pauze konden we nog 8 races varen en kwamen we op 15 gezeilde races. Voor mij was het ook tof om toch nog even mee te varen omdat Wim aanbood de leiding op zich te nemen. Waarvoor nogmaals dank Wim! Marijke, de vriendin van Taede hielp bij de startlijn. Erg fijn en bijzondere dank. Uiteraard hopen wij dat ze er vaker bij kan zijn. Wietske ook dank voor je hulp en aanwezigheid. 


Oscar Vijver was vandaag de snelste met de Magoo en mag de wisseltrofee een jaar in bezit hebben. Gefeliciteerd Oscar!


2de plaats Taede de Jong met zijn GOTH XP!


Tjakko Keizer wederom beresterk met zijn Dragonforce 65 met een overall 3de plaats en 1ste van


de RG65 B klasse ( Affinity en DF65) Eldert Zandijk voer heel verdienstelijk mee met de Affinity en laat zien dat de boot zich heel goed staande houdt. Een mooie 2de plaats in de RG65B klasse.  Peter Molenaar 3de met de Dragonforce65.


Tot half vier gevaren en daarna was het tijd om de balans op te maken. Dank allen voor de hulp aan de waterkant en speciale dank voor de gastvrijheid van het restaurant “De Grote Wielen”  Ook dank aan Rudi Veltman voor zijn hulp en geduld voor het verzorgen van alle opdruk op de prijzen. Het zijn de mensen achter de schermen die we niet zien maar een enorme bijdrage leveren om dagen als deze tot een succes te maken!

Na de wedstrijd hebben we met een grote ploegen  een heerlijke tafel barbecue gedaan. Naast de zeilers waren ook vele familieleden mee ter ondersteuning en gezelligheid. Een top dag! Dat houden we vast en zie ik jullie allen graag weer volgend jaar eind april voor de 5de editie van de Friesland Bokaal!


NED 05 Peter Vulperhorst.

Uitslag wintercup Friesland Bokaal.

Overall uitslag Nationale Wintercup seizoen 2016-2017. De Stegeman wisseltrofee blijft nog een jaartje in mijn bezit.. J. 

Na de zomer start het Wintercup seizoen weer met het open NK!! Dus doe je mee met de overall ranking vaar dan mee vanaf het Open NK!!


Wintercup Zondag 26 maart 2017 BlokzijlHoe mooi kun je het hebben? Wat een top hobby! Altijd weer spannend zo'n dag. En juist ook ontspanning en ff weg van de dagelijkse stress. Dus RC zeilen met onze mooie RG65!

En dat kwam mede door het licht windje vanuit NO en mooi weer verwacht tot een 13 graden! De start van de lente! Bij voorinschrijving 14 zeilers maar onverwachts een grotere opkomst van 19 zeilers! En we misten ook nog een paar van de diehards die nooit een race willen missen! Afijn, vroeg uit de veren ( zomertijd) richting Blokzijl met rubberboot en boeien, twee boten en koffie in de auto. De boel uitgooien en opbouwen. T ging allemaal voorspoedig. Tijdens het uitleggen van de baan kwam er ineens een grijze wolk overdrijven die toch de temperatuur liet zakken tot een 6 graden. Frisjes! Maar na de lunch kwam de zon en werd t toch nog lekker! We waren ruimschoots op tijd voor de wedstrijd. Keurig netjes de Palaver om 10 uur en rond 10:20 konden we van start. Voor de lunch en na de lunch 8 races gevaren. Dus in totaal 16 races. 4 aftrek. Vandaag ook nieuwe of misschien beter gezegd oude bekenden aan het water. Wim Bakker met de GOTH van Chris Vaes aan de start en ook onder de DF65 nieuwe zeilers! Gek genoeg niemand met een Affinity. Hmm. 

De wind was verraderlijk! Draaide soms zomaar van richting zodat je ineens meters had verspeeld. Tactisch zeilen was noodzakelijk!  Super sfeer aan de waterkant met uiteraard leermomenten maar daar gaat t ook uiteindelijk om. De gezelligheid met competitie strijd! 15:00 uur de laatste wedstrijd en daarna tijd voor een borrel met de uitslag. 

Prachtige boten op t water! Tjonge…Er is  behoorlijk geïnvesteerd als je het vergelijkt met 3 jaar geleden! Snelle GOTH's, Wedge, Manta Edge, Magoo, Mali, Viperfish, Corioles, Skinny en nog veel meer! Zo snel kan t gaan. En we zijn er nog lang niet want binnenkort komen wederom nieuwe designs meezeilen! Nederland doet t zeer goed en doen mee in Europa!

Vandaag Oscar sterk met de Magoo! Oscar met een snelle boot betekend levensgevaarlijke concurrentie!  

Remco is uiteraard ook spectaculair met de Manta Edge. Een topboot is dat! En zo kan ik voor ieder wel een prachtig verslag maken! Veel GOTH’s vandaag dus een populaire boot! Het is gewoon geweldig allemaal en is goed voor onze ontwikkeling! 

Mensen wederom bedankt! Het maakt het organiseren van deze dagen mooi om te doen! Dank Henk, Wietske en Bas ( of Martijn..) voor de hulp! Gerrit, bedankt voor de prachtige foto!

Tot de volgende en laatste alweer van het Wintercup seizoen 2016-2017 in Leeuwarden, de Friesland Bokaal op 23 April!

 TeamRG65! 

 “Stegeman” National Wintercup Regatta tussenstand!!!


Beste zeilers hierbij de tussenstand van de Nationale Stegeman Wintercup Regatta 2016-2017!!. We hebben nog 1 race te gaan dus doe mee en als het je lukt je overall ranking te verbeteren! De slechtste race moet nog worden afgetrokken ( dus de tussenstand is nog zonder aftrek!) en zal na de Friesland bokaal worden berekend waaruit de uiteindelijke score voor iedereen zichtbaar wordt. Op basis van 2016 staan er nog een aantal zeilers op de lijst die helaas tot nu toe niet hebben gevaren. Hoop dat ze alsnog een keer meedoen dit jaar maar in het vorige seizoen wel enige competitie hebben meegedaan. Het is mooi om te zien dat de RG65 zeilersgroep aan het groeien is! De winnaar, ik ben bang al bekend krijgt de Stegeman Bokaal voor een jaar in bezit. Het is een wisseltrofee dus volgend jaar mag iedereen wederom strijden voor deze Nationale Trofee, de overall RG65 kampioen van Nederland!

Komende Friesland Bokaal zeil ikzelf ( Peter) niet mee (voor de prijzen!!) en organiseer deze zeildag ( WL) Vergeet niet wanneer je het leuk vindt je op te geven voor de tafel BBQ! Bij genoeg deelname kunnen we nog even gezellig napraten over dit geweldige winterseizoen! ( mail naar; petervulperhorst@gmail.com 
Daarna zal Oene de zomerregatta gaan indelen en hopelijk zien we elkaar daar dan ook weer.Blokzeilers race 19 maart 2017

Pittig windje vandaag!! Zelf niet gepland te komen maar door verandering van planning kon ik toch last minute zeilen. Lekker uitwaaien! Beetje miezer op je snoet maar later bleef het droog dus prima te doen!

Nou, dat was het ook. Ik schat zo in dat in de vlagen er zeker een 6 bft . + 50 km per uur over het water scheerde. Maar door de windrichting waren er ook luwten zodat je zeil dan wel weer wat groter kon. Ook zeer lastig de bovenwindse boei te ronden door alle verschillende windrichtingen.  Kleine zeilen was wel handing. Maar de meesten konden zich staande houden met een B tuig en zware kiel. Dat was je grote voordeel!

Vandaag qua boten aan de start de Magoo, Wedge, GOTH xp, Monomer, Mali, Viperfish, Jiff en ik denk een eigenbouw waarvan ik de naam zo niet weet. Sorry Gerrit!

Ondanks de zware windstoten kon de Magoo met zijn lage volume en swingrig redelijk tot goed uit de voeten.  Met laag tuig bijna tot geen duiksessies. Maar de verschillen waren zeer klein hoor!! Strijd op het water! Dirkjan, altijd sterk met zijn Wedge en loopt als een trein. Henk zat er ook dichtbij met zijn GOTH. Een echte race!

Clubhuis zal zonder stroom dus geen koffie helaas. Nu hopen dat dit gauw weer in orde komt en dat het water weer wordt aangesloten.

Mannen allen bedankt maar weer voor de leuke dag en tot volgende week! De Wintercup in Blokzijl! ( t mag van mij nu wel weer eens wat minder waaien…)Blokzeilers race 5 maart 2017


Dirkjan Kann pakt de dagwinst!


Een mooie dag met een stevig windje vanuit het zuid-zuidwesten. 10 schippers aan de start. Wederom veel averij en verkeerde inschatting zeilen om als volle ploeg te kunnen blijven zeilen. Uiteindelijk waren er een 5 tal die bijna alle wedstrijden hebben gezeild. Veel golfslag en spektakel op het water met verraderlijke winddraaiingen. Zo kon een C tuig het ene moment te veel en het andere moment te weinig zijn. Wim van Oosten moest door roerschade aan de kant blijven en kwam later mijn zijn Dragonflite 95. Gastzeiler vandaag Ron met de Affinity van Dirkjan Kann die een verdienstelijke 4de plaats behaalde. Henk en Willem moesten eerder weg, zo ook Gerrit Boonstra. Vandaag was Dirkjan Kann de winnaar van de blokzeilers race.  Het mag gezegd worden, een heugelijk dag voor Dirkjan Kann die PeterNED05 net voor bleef. (Het Skin-nie vandaag).  Na zo vaak net niet en bijna 1ste is het gelukt. Eindelijk eens geen pech door anderen veroorzaakt of vast in de te lange lijnen Dirkjan! Je nieuwe bril bewijst dat! Ook nog tijdens de dag een kapotte roerservo gewisseld. Dat moet toch wel veel stress hebben opgeleverd. Maar het harde werken heeft geloond. Gefeliciteerd! Met een gelijk aantal punten de race won op basis van 1 betere klassering. Norbert met zijn prachtige houten Monomer verdienstelijk 3de. Bas kijkindeVegt bedankt voor je inzet met het starten/stoppen en ranking inspreken.


Leuke dag, zonnetje erbij, fijne bak koffie en gezelligheid.Tot de volgende!


Wintercup 26 Februari 2017 Blokzijl.

Wind ZW, 3-5bft. met uitschieters 6bft. Zwaarbewolkt met af en toe wat lichte regen, 9grd.

Een mooi aantal zeilers hadden zich aangemeld deze dag dus dat zag er goed uit. Vroeg aangekomen bij de SAS, koffie zetten en de scorelijsten in orde maken. Norbert was er ook vroeg en had ervoor gezorgd dat de roeiboot klaar lag. Pim stond in de startblokken te zorgen voor een fijne bak koffie. Blokzijl zelf is druk bezig aan de waterkant met van alles en nog wat dus lagen er vele drijvende pontons half op de kant, half in het water. Het water stond hoog omdat de wind vrij sterk was en gunstig om de haven in te stuwen. Ook zijn ze het groen aan het snoeien dus qua parkeren was het wat lastig vandaag. Maar goed. Uiteindelijk hadden we allemaal een plekje en kon het optuigen beginnen. Het mooie van ons clubgebouwtje is dat het prachtig in de luwte staat met een grote overkapping. Dus iedereen kon mooi droog zijn spullen in orde maken. Ook binnen zijn er genoeg zitplaatsen om ff op te warmen. Door de winterstop is het sanitair wel een probleem want die is afgesloten. Dat heeft gelukkig niet tot hele grote problemen gezorgd. Na de eerste koffie met versnapering was het tijd voor palaver en konden we rond 10:30 van start gaan. Mooie lange baan met prima uitzicht op de startlijn. Eigenlijk de ideale omstandigheden voor een super racedag! Na de eerste race bleek toch al gauw dat een aantal de wind hebben onderschat en vielen Pim en Jan uit. Dat was heel jammer. Je had vandaag toch echt een C tuig nodig! Niet iedereen is daar goed op voorbereid. De Affinity’s kondig zich trouwens prima staande houden met het B tuig en deden zeer verdienstelijk mee!  Daar hadden de dragon forces toch echt een kluif aan om voor te blijven.  Ik heb zelf niet goed gelet op de reden waarom maar vaak ligt het aan goede trim en de juiste zeilkeuzes. Tijdens de dag hebben we een aantal zeilwissel momenten ingelast zodat ieder wat verschillende zeilen kon proberen. De lunch kon worden genuttigd in het restaurant bij de sluis. Peter bleef achter met een paar mannen om op de spullen te passen en alvast de eerste 8 races te noteren. Gelukkig kwam Willen en Henk ff langs die de dicteermachine weer aan de praat kregen want de batterij was leeg halverwege en was bang dat de scores vanaf race 5 weg waren. Dirkjan Kann had bijna wel de pechprijs van de dag want die heeft vaak in de boeilijnen vast gezeten waardoor hij kostbare punten heeft laten liggen. Jammer Dirkjan! Volgende keer beter. Peter die was vandaag de bad eend. Na een “ in de knoopsessie” met Ad zijn snelle GOTH XP bij de boven boei leek het hem goed de boten te gaan redden om verdere averij te voorkomen. Maar helaas werd de stabiliteit iets onderschat van dit kleine overnaads roeibootje en kieperde zo achterover het water in.  Boot op de kop, zwemsessie en de wedstrijd werd even stilgelegd. Ieder achter de roeiboot aan, boot van Peter veilig gesteld. Gelukkig heeft het zeilpak zijn werk gedaan maar helaas kon de telefoon dit waterspektakel niet waarderen.  Het dicteer apparaatje ook niet dus heeft helaas 1 wedstrijd qua scores gekost en moesten we handmatig verder met schrijven. T zijn van die dagen dat er toch veel mis kan gaan. We hebben er ook van geleerd dat in de wintertijd we ervoor moeten gaan zorgen dat een zwemvest dragen in de boot verplicht wordt. Gelukkig gebeurde de zwemsessie direct aan de waterkant en niet midden op het water want dan had het misschien heel anders kunnen aflopen in dit ijskoude water.

Na deze onderbreking en kledingwissel konden we toch heel prettig verder zeilen en hebben we het gered t/m 14 races! Ik wil bij deze iedereen nogmaals bedanken voor de goede zorgen en samenwerking! Het was een bere gezellige dag! Hopende dat de volgende race iets gemakkelijker gaat qua organisatie. Alle hens aan dek met minder averij op alle fronten.  Aangezien ondergetekende nog geen foto van de scorelijst kan maken hierbij een opsomming van de uitslag:

14 races minus 3 aftrek:

1: PeterNED05, 11 punten. 2: Dirkjan KannNED36, 32 punten. 3: Oscar VijverNED18, 34 punten. 4: NorbertNED99,39 punten. 5: Tjakko KeizerNED180,47punten. 6:Eldert ZandijkNED188, 66 punten. 7: Martin VijverNED84, 72 punten. 8: Rob InnemeeNED19, 74 punten. 9: RonaldNiezenNED29,90 punten. 10: Ad vdNatNED115, 99punten. 11: Meindert de JongNED86, 102 punten. 12: Wimvan OostenNED02 ( DNF) 139 punten. 13: JandeWaardNED75 ( DNF) 154 punten.

Om 16:00 uur konden we na de verloting van de prijzen, beschikbaar gesteld door Rudi Veltman van RCzeilen allen toch tevreden huiswaarts keren.

Tot de volgende race op 26 maart! ( Locatie volgt nog)
Peter NED05

( toch foto’s kunnen redden uit de natte telefoon… hierbij)

 Wintercup RG65 Almere 5 Februari 2017 ( inhaal race)


Wat in eerste instantie te zijn voorspelt was hoge kans op regen en veel wind. Maar gaandeweg de week zag het er naar uit dat we wederom een wind loze dag zouden krijgen die ook nog eens zou draaien. Kortom.. niet echt top om je boot nat te maken.. Deze winter is eigenlijk best wel kenmerkend ten opzichte van de anderen. Geen wind… of veel te veel!

Aangekomen in Almere bleek dit ook het geval te zijn. Glad water met een heel licht zuchtje wind. Taede is onze wedstrijdleider in Almere heeft het daar prima voor elkaar. Het is daar prettig zeilen. Groot compliment voor Taede! Want niet alleen als organisator is hij goed bezig. Ook in de ontwikkeling van de RG65 doet hij veel werk voor velen onder ons zoals het maken van mooie zeilen! ( DOLPIN)


De koffie is super en de catering dik voor elkaar. Sterker nog de dames Wilma en Clasien namen spontaan de verzorging in handen en hebben het super geregeld. Dank daarvoor!

Tijdens de dag moest regelmatig de baan verlegt worden door alle veranderingen van het zuchtje wind. Een extra pauze in lassen was noodzakelijk in de hoop dat er toch nog een beetje wind zou komen. En ja, deze keuze was juist. De wind draaide naar het noordwesten en zowaar een windje 3! Dus hebben we toch nog 12 races kunnen varen.

Uitslag Almere:

Ook kunnen we spreken van een top opkomst van zeilers! 20 boten aan de start! We kunnen stellen dat we het goed voor elkaar hebben in Nederland want onze buurlanden kijken hun ogen uit dat er zoveel actieve zeilers zijn. Ik denk dat dit toch wel het resultaat is van onze enorme inzet om wedstrijden uit te zetten. We leven van fanatieke vrijwilligers die zelf de schouders er onder zetten en iets in hun regio organiseren. Het is altijd een enorme bak werk kan ik je vertellen. Mede ook omdat de sfeer zo geweldig is aan de waterkant. Er is altijd wel eens een klein meningsverschilletje maar dat wordt toch altijd onder een hapje of drankje opgelost. We hebben geen vereniging zoals in landen als Engeland. Dus goud voor NL! Een paar opmerkelijke ontwikkelingen is dat menig Dragon Force zeiler overstapt naar een echte RG65. ( of zorgt voor een RG65 tijdens onze races en de DF65 bewaard voor deze restricted class DF65 wedstrijden.) Daarentegen de start van de Affinity zeilers. ( goedkope instapper).
We zien iedereen graag terug op zondag 26 Februari in de haven van Blokzijl!


Sfeer impressie zie foto’s
Tevens een tussenstand van de “Stegeman” Wintercup regatta 2016-2017.  (Nog zonder aftrek.)

Maximaal punten per race is 100pt. DNS = 110pt. Aantal deelnemers : 100 x eindstand is je score. Hoe meer zeilers per race hoe lager je score dus telt zwaarder mee in je voordeel.  Maximaal 1 race aftrek per seizoen. Na laatst gevaren Wintercup wordt de Stegeman Wisseltrofee uitgereikt aan de winnaar met laagst aantal punten.